Kan ik je misschien helpen?

AMI Jukebox Geschiedenis

Bedrijfsgeschiedenis

AMI is opgericht in 1909 als de National Automatic Music Company.

Bij AMI werden er bij de start van het bedrijf automatische player piano’s gebouwd. Nadat er eerst een mechanisme was ontworpen waarmee muziekrollen konden worden geselecteerd, werd dit later aangepast voor gebruik in jukeboxen. De eerste AMI jukebox werd voor het eerst in 1927 geproduceerd. Het toegepaste mechaniek was het eerste mechanisme dat beide zijden van 10 platen kon afspelen, waardoor 20 selecties mogelijk waren. Afgezien van aanpassingen om het aantal selecties uit te breiden, werd dit mechanisme de volgende 30 jaar daarop gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf omgedoopt tot Automatic Musical Instrument Company (AMI). 

In de jaren ‘50 creëerden gelicentieerde productieovereenkomsten in andere landen dan Amerika nieuwe AMI jukebox varianten.

Er werd geproduceerd en verkocht onder de merknamen: BAL-AMI (Engeland), IMA-AMI – Jensen (Denemarken) en EDEN-AMI (Frankrijk). De Automatic Canteen Company kocht AMI in 1962 en fuseerde het met haar dochteronderneming ROWE AC Services, een fabrikant van verkoopautomaten met muntautomaten. Momenteel produceert AMI Entertainment nog steeds jukeboxen. Rowe International bestaat nog steeds als fabrikant van wissels.

Opmerkelijke AMI jukeboxen

De ‘Top Flight’  is ontworpen en geproduceerd in 1936 en 1937. Deze Top Flight is een klassiek voorbeeld van Art Deco-styling. De strakke moderne lijnen worden aangevuld met stijlvolle Art Deco versieringen. Deze jukebox gebruikte het originele mechanisme, waardoor een selectie van twintig 78 toeren mogelijk was.

De “Singing Towers” is gebouwd en geleverd tussen 1939 en 1942.

Het ontwerp is van gegoten glas en het is afgewerkt met eensteeneffect én een lamp aan de bovenkant. De unieke jukebox werd beïnvloed door de nieuwe wolkenkrabbers in New York. De ‘Singing Towers’ heeft een nieuw mechanisme dat de kleuren van de lichten veranderde terwijl de muziek speelde. Helaas werd dit ontwerp vanwege de mechanische problemen helaas nooit een commercieel succes.

AMI Model A is gebouwd en geleverd in 1946.

Deze Model A is ook wel bekend als ‘The Mother of Plastic’. Deze grote, felgekleurde jukebox was versierd met opalen plastic en gekleurde glazen edelstenen. Het Model A was een groot succes in de groeiende naoorlogse jukeboxmarkt. Model H is geproduceerd in 1957. Deze is voorzien van een nieuw selectiemechanisme en gebruikte ‘auto-styling’ met rondom helder glas én chromen voorbumpers.

De AMI Continental is gebouwd tussen 1961 en 1962.

Deze unieke en zeer populaire jukebox is met een flamboyant ‘sci-fi’-geïnspireerd ontwerp, met koepelvormige glazen bladen en gebogen selectiehouders. Leverbaar als de MK1 en de MK2 versie.