Kan ik je misschien helpen?

Draait je jukebox te langzaam of vals?

Heb je een jukebox in Amerika gekocht dan is deze geschikt om in Amerika te gebruiken. Het Amerikaanse electriciteitsnet is 110 Volt, wij hebben hier 230 Volt. Dat is met een transformator op te lossen van 230 naar 110 Volt. in praktijk is dat dan een trafo van 220 naar 110 Volt. M.a.w. Komt er dan 230 Volt in dan komt er ook zo’n 117 Volt uit. Dat is niet het grootste probleen overigens. Het Amerikaanse net heeft naast 110 Volt ook een andere lichtnetfrekwentie. 60 Hz en hier in Nederland is dat 50 Hz. Voor de verlichting is dat niet geen probleem, tenmiste wanneer je een oudere jukebox hebt van voor 1950 zo’n beetje. Daar zitten nog gloeilampen in. Toen waren er immers nog geen TL buizen. Bij de latere modellen zitten er wel TL buizen in en die hebben een ballasttrafo (dat blokje bij de TL’s) die warmer wordt op 50 Hz. Vandaar dat vele jukeboxliefhebbers de verlichting met TL’s hebben omgebouwd naar 220 Volt.

De plaat draait te langzaam

Wanneer je een jukebox, die uit Amerika komt, een plaat laat afspelen dat draait deze te langzaam. Dat komt omdat de platenspelermotor op de frekwentie draait van het net. 50Hz is ongeveer 8% lager dan 60Hz dus tel maar uit.

Frekwentieomvormers

Er bestaan ook frekwentieomvormers die van 230volt 50 Hz naar 110 Volt met een frekwentie 60 Hz omzetten. Zo’n frekwentieomzetter kost een vermogen wanneer je het hele vermogen neemt van de jukebox met buizenversterker en verlichting. Je sluit de frekwentieomzetter alleen op de platenspelermotor aan en niet op de hele jukebox.

Wormwiel

Toen er veel jukeboxen vanuit Amerika naar Europa werden geexporteerd in de vijftiger jaren kwamen de fabrikanten met een oplossing voor dit probleem door een ander wormwiel te maken voor 50 Hz. Dus de jukeboxen die al hier gebruikt zijn geweest hebben eigenlijk allemaal een ander wormwiel. Voor oudere machines is er vaak geen wormwiel te krijgen voor 50 Hz. Dertiger en veertiger jaren modellen zijn er in die tijd maar weinig geweest in Europa. Het kwam op gang in de periode erna.

De plaat klinkt vals

40-60 Jaren jukeboxen zijn inmiddels al tussen de 60-80 jaar oud. Er zijn verschillende manieren van aandrijving maar vaak werkt het met een rubber tussenwiel. Dit tussenwiel zit achter of naast het draaiplateau. De kans is 100% wanneer dit nooit vervangen is geweest dat het inmiddels keihard is geworden. of onregelmatig is. Vaak worden deze tussenwielen weer nieuw geleverd. Dan is het een kwestie van schoonmaken, nieuw tussenwiel erop en weer gaan! Kijk dan ook gelijk naar de motorophanging rubbers. wanneer die op zijn kun je datredelijk eenvoudig vervangen. En last but not least de motor zelf. Het beste is om voorzichtig de motor open te schroeven en schoon te maken. Spoel de lagers met beleid schoon met wasbenzine. check of er geen speling is en smeer de lagers. zet alles weer in elkaar en monteer de motor.

Smeren is overigens belangrijk voor een jukebox. Laat je daarom goed voorlichten voor de beste materialen hiervoor.

Een jukebox die een poosje stilstaat moet je doorgaans altijd weer even op gang helpen. Maar dat is het leuke aan een oude jukebox, je ziet al voor de helft al bijna wat er gebeurd als je ’m aanzet en er inkijkt. Dat is nog te bevatten allemaal, op zo’n printje vol met chips zie je niks.

Er worden inmiddels door verschillende bedrijven veel nieuwe replica onderdelen geleverd.

Sind de jaren tachtig is Aalders van de jukebox fanaat erg aktief met onderdelen voor de bekendste jukeboxen van de grote merken.

Enkele andere leveranciers van jukeboxen en jukebox onderdelen in Nederland:

Bennies Fifties

Harold Hoetink

Jukebox Revival

Jukebox World (Duitsland)

Victory Glass (Amerika)

Scroll naar top