Kan ik je misschien helpen?

Mills Jukebox Geschiedenis

Bedrijfsgeschiedenis

The Mills Novelty Company, Incorporated uit Chicago, Illinois was een toonaangevende fabrikant van muntautomaten

Mills fabriceerde in Chicago o.a. speelautomaten, verkoopautomaten en jukeboxen.Tussen 1905 en 1930 waren de producten van het bedrijf onder meer de Mills Violano-Virtuoso en zijn voorgangers. Dit waren en zijn beroemde machines die automatisch een viool bespeelden en, na ongeveer 1909, een piano.

De oorsprong van het bedrijf ligt bij Mortimer Birdsul Mills, die in 1845 in Ontario, Canada werd geboren.

Mills werd later een staatsburger van de Verenigde Statenen was woonachtig in Chicago, Illinois. Mortimer Mills werd op 14 april 1891 Amerikaans octrooi 450.336 verleend voor een verbetering van “muntautomaten”. Door deze verbetering kon de koper het verkochte product selecteren en manipuleren zodat het naar het punt van levering werd gebracht. Mills richtte zich op de apparaten die onder het patent vallen en richtte het bedrijfMBM Cigar Vending Company op.

In 1897 lanceerde het bedrijf de Mills Owl, de eerste mechanische gokautomaat met rechtopstaande kast. 

Het “Owl” ontwerp van deze Mills machine omvatte een cirkel van uilen op een gelithografeerd tinnen wiel. Deze bijzondere machine was een groot succes en het bedrijf zou later daardoor een uilenmotief als handelsmerk aannemen. In 1898 verkocht Mortimer Mills een meerderheidsbelang in het bedrijf aan zijn zoon Herbert S. Mills. De naam van het bedrijf werd toen veranderd van MBM Cigar Vending Company in Mills Novelty Company, Incorporated. Op dat moment was het bedrijf gevestigd op 125-127 West Randolph Street in Chicago.

In 1926 verhuisde het bedrijf naar een grotere fabriek van 34.800 m². Dit pand bestond uit een fabriek en een administratief gebouw. Het bedrijf was gevestigd aan de 4100 Fullerton Avenue in het noordwesten van Chicago. Mills zou zich onderscheiden door als een van de weinige bedrijven zowel gok- als verkoopautomaten te fabriceren. In 1928 betrad Mills de markt voor muntautomaten en fonografen met meerdere selecties. Tussen 1929 en 1948 produceerde en verkocht het bedrijf bijzondere vormgegeven (Art Deco) jukeboxen.

In januari 1948 had het bedrijf financiële problemen en had het de federale rechtbank verzocht om tijd om zijn schulden te betalen. 

In december 1948 verkocht het bedrijf al zijn fonografie inventaris aan HC Evans uit Chicago. De inventaris was inclusief een nieuw model genaamd “The Constellation” met modelnummer 951. Evans lanceerde zijn eerste jukebox, die ook wel de Constellation werd genoemd met modelnummer 135. Daarna volgden “The Jubilee” in 1952 met modelnummers 245 en 278. De Century in 1953 met modelnummer 2045, en de Holiday in 1953 modelnummer 4045. In 1954 werd de Evans “Jewel”, een jukebox met 50 select, geïntroduceerd. Er is van ”The Jewel” op dit moment slechts één exemplaar bekend. Maart 1954 introduceerde Evans zijn laatste console-gokautomaat die op munten werkte, genaamd de Saddle and Turf. Minder dan een jaar later stortte het bedrijf helaas in.

AMI Jukebox Geschiedenis

Rock-Ola Jukebox Geschiedenis

Seeburg Jukebox Geschiedenis

Wurlitzer Jukebox Geschiedenis