Kan ik je misschien helpen?

Packard Jukebox Geschiedenis

Bedrijfsgeschiedenis

Packard Manufacturing Co. werd opgericht in 1932 en is vernoemd naar de Packard Avenue in Fort Wayne. 

Thomas Charles Capehart (1924 – †1960)

Het bedrijf werd opgericht, net voordat Amerika ten oorlog trok in de oude autofabriek Marmon in Indianapolis. Het nieuwe Packard bedrijf was pas in de tweede helft van de jaren veertig actief in de phonograaf wereld. Capehart Automatic Phonograph Corp., opgericht door Homer Earl Capehart in begin 1928, was al eerder actief geweest met een reeks “Orchestrope”-modellen. Deze Orchestrope kasten werden eind jaren twintig en begin jaren dertig gebouwd door meubelfabrikanten in Huntington. Het bedrijf was echter verhuisd naar nieuwe fabrieksfaciliteiten in Fort Wayne, gebouwd door de rijke advocaat en investeerder Charles M. Niezer, maar had rond 1930/31 een nettoverlies geleden van ongeveer $ 370.000. De oprichter, Homer Earl Capehart, verliet het bedrijf (nu vaak aangeduid als de Capehart-Farnsworth) eind 1932 en werd gedurende de volgende zeven succesvolle jaren tot 1939 verbonden aan The Rudolph Wurlitzer Co. als algemeen verkoopmanager.

Na de oorlog , toen Homer Earl Capehart senator van Indiana was geworden (eind 1944 in de Senaat gekozen en tot 1962 in dienst), werd het Packard-bedrijf nieuw leven ingeblazen en geleid door de zoon van de oprichter, Thomas Charles Capehart.

De nieuwe jukebox-serie “Packard 7 Pla-Mor” en “Packard Manhattan” met bijpassende luidsprekers werd geproduceerd tot het voorjaar van 1949.

Het ontwerp van de “Packard 7 Pla-Mor” werd gepatenteerd door Robert L. Ardner, en Russell E. Brandenburger Sr. was verantwoordelijk voor het ontwerp van de “Packard Manhattan” die in januari 1948 werd geïntroduceerd. Edward E. Collison, die samen met Paul U. Lannerd de meeste mechanische onderdelen voor “Packard” jukeboxen construeerde, had al in 1941 werden verschillende mooi ontworpen luidsprekers en afstandsbedieningen toegewezen aan Homer Earl Capehart, waaronder de “Packard Butler” afstandsbediening. Het ontwerp van de “Butler” is onderdeel van een compleet functioneel patent. De Packard Manufacturing Co. werd begin september 1951 overgenomen door The Rudolph Wurlitzer Co. Thomas C. Capehart stierf samen met zijn vrouw bij een vliegtuigongeluk op zijn 36e verjaardag op 21 januari 1960.