
The Stocklot Company verkoopt Philco radio’s uit de collectie van museum De Panne in België.

Unieke en bijzondere, veelal 30er jaren, Amerikaanse Philco radio’s in een mooie en complete staat. Deze radio’s worden later, of op verzoek, nog technisch bekeken. Ben je op zoek naar een bepaald Philco model? Neem dan contact met ons op. Naast Philco verkopen wij ook vele andere merken. Volop radio’s van Europese en Amerikaanse makelij zijn nu te koop i.v.m. het opheffen van het museum.
Er zijn nu vele prachtige kathedral modellen jaren van de jaren ’30 op voorraad. Daarnaast zijn er ook ‘40 – ’50 jaren tafelradio’s, vloerstaande cabinets, portables en combinaties met platenspelers. Geweldige modellen! Ze stonden tenslotte ook niet zomaar in een museum. Prachtige Art Deco styling. Wij verkopen ook modellen met muntinworp.

Vintage Radio’s
In 1926 besloot Philco, de Amerikaanse merknaam voor Philips, om radio’s te gaan bouwen.
De eerste Philco-radio’s werden medio 1928 geïntroduceerd en in dat jaar werden er 96.000 geproduceerd, waarmee Philco-radio’s de 26e plaats in de natie in productievolume maakten. Tot die tijd waren de meeste radio’s handgemaakt en geprijsd voor relatief vermogende consumenten.
Er was in die jaren veel belangstelling voor radio’s. Het was immers ook de belangrijkste bron van het nieuws.
De Philadelphia Storage Battery Company besloot dat de prijzen van radio’s konden worden geschaald voor een massamarkt door gebruik te maken van assemblagelijntechnieken die toen alleen door de auto-industrie werden gebruikt. Tegen het modeljaar 1929 stond Philco op de derde plaats achter Atwater Kent en Majestic (Grigsby-Grunow Corp) in de verkoop van radio’s. In 1930 verkocht het bedrijf 600.000 radio’s.


Philco-radio’s vielen op door hun zuinigheid in het ontwerp zonder in te boeten aan kwaliteit of duurzaamheid. Net als andere makers uit die tijd, boden ze een brede reeks radio’s aan, beginnend met vijf-buizensets tot high-fidelity-consoles met 20 buizen in 1937-38. Philco maakte ook batterijgevoede radio’s die toen “boerderijradio’s” werden genoemd, waarvan de meeste kasten hadden die identiek waren aan hun AC-aangedreven versies. De Philco “Baby Grand” (tegenwoordig door verzamelaars “kathedraal” -radio’s genoemd) was een vorm met een gebogen bovenkant die vanaf de zijkanten over de bovenkant wikkelde. Dit was gedeeltelijk om economische redenen, aangezien een stuk hout zowel de bovenkant als de zijkanten vormde.
Philco verkocht veel meer van deze stijl dan enige andere maker, in totaal meer dan twee miljoen (in meer dan twintig modellen, met vier tot elf buizen) van 1930 tot 1938;velen van hen bestaan vandaag in collecties. Volgens de huidige normen zijn de meeste nog steeds uitstekend presterende AM-bandradio’s wanneer ze worden gerestaureerd.
Er is nog veel uitzoekwerk voordat alle radio’s beoordeeld zijn en alvorens hier een waarde aan toe te kennen. Gaanderweg zullen wij hier en op social media steeds meer interessante radio’s plaatsen. Modellen waar u misschien al lang naar op zoek bent om een mooi exemplaar ervan te bemachtigen.
