Kan ik je misschien helpen?

Rock-Ola Jukebox Geschiedenis

Bedrijfsgeschiedenis

De naam Rock-Ola is afgeleid van de achter naam van de oprichter van het bedrijf. Het is ook een heel coole naam voor een jukebox, wat een ‘rock-‘n’-roll’-spel met woorden impliceert. David Cullen Rockola werd geboren in Canada en werkte als jonge jongen als monteur in een winkel die muntautomaten repareerde In 1926 had hij zijn eigen bedrijf dat weegschalen maakte die op munten werkten. In de jaren dertig ging Rockola over op flipperkasten en vele andere apparaten. Toen de vraag naar grammofoons die op munten werkten de verleiding om de jukeboxarena te betreden toenam, kocht Rockola een mechanisme van een man genaamd Smythe.

Rockola heeft dit 12-select-mechanisme opnieuw ontworpen en begon op grote schaal jukeboxen te maken.

Farny Wurlitzer zag dit als een enorme bedreiging voor zijn bedrijf, gebaseerd op Rockola’s succes in andere machines. Wurlitzer probeerde David Rockola ervan te overtuigen dat er in de industrie geen ruimte was voor een andere fabrikant. Wurlitzer spande vervolgens een rechtszaak aan van $ 1 miljoen wegens patentinbreuk op het Smythe-mechanisme. Rockola won uiteindelijk de rechtszaak, maar niet voordat hij een half miljoen dollar aan juridische kosten had uitgegeven. Dit deed Rockola pijn, maar doodde hem niet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde Rock-Ola de industrie op het gebied van telefoonlijn muziek transmissie systemen. 

Dit was erg populair omdat hierdoor veel selecties konden worden aangeboden in een tijd dat de productie van jukeboxen bijna werd stopgezet vanwege de oorlogsinspanning. Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de jukeboxindustrie weer op. De jongens kwamen naar huis en het was weer volop feest. Wurlitzer kwam uit met het model 1015, waarschijnlijk de meest populaire jukebox aller tijden, en Rock-Ola introduceerde de serie “Magic Glow”. Dit waren de modellen 1422, 1426 en 1428. In de jaren 50 en 60 was Rock-Ola een geduchte concurrent op het gebied van jukeboxen. Het bedrijf kwam met veel nieuwe ideeën, waaronder een complete jukebox die zo klein was dat hij aan de muur kon worden gehangen! Toen de vraag naar jukeboxen in de jaren ’70 afnam, bracht Rock-Ola het bedrijf tot bijna niets terug. In het begin van de jaren negentig verkocht Rock-Ola het bedrijf aan Glenn Streeter, eigenaar van Antique Apparatus Co. in Torrance, Californië. Streeter heeft de naam Rock-Ola overgenomen en het een nieuw leven gegeven, waardoor het nu een van de beste jukeboxfabrikanten in de country, met een volledige lijn van commerciële en thuisjukeboxen ( Rock-Ola ). In juli 2019 werd Rock-Ola overgenomen door Alexander Walder-Smith, een Britse ondernemer en eigenaar van The Games Room Company in het VK.

Rock-Ola uit jukebox museum De Panne zijn te koop bij The Stocklot Company