Kan ik je misschien helpen?

Seeburg Jukebox Geschiedenis

Bedrijfsgeschiedenis

Justice P. Seeburg werd geboren in Zweden in 1871 en kwam op 16-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten.

Justice P. Seeburg

Hij vestigde zich in Chicago en werkte daar in de piano-industrie als monteur en supervisor. In 1907 startte JP Seeburg zijn eigen productiebedrijf onder zijn eigen naam. De JP Seeburg Piano Co. werd al snel de belangrijkste piano’s van Orchestrions in de Verenigde Staten. Deze automatische piano’s hadden verschillende instrumenten binnenin die als een complete band konden klinken. Seeburg ging door met deze lijn instrumenten tot 1927. Daarna stopte hij met de productie van piano’s en bouwde deze om voor gebruik van de nieuwe fonograaf die op munten werkte.

Seeburg was één van de eerste fabrikanten van een multi-select jukebox met de introductie van de “Audiophone” in 1928.

Deze wide-body, acht-selectie box had pneumatische regelkleppen waardoor het half nikkelodeon en half een fonograaf was. Dit model was een redelijk succes, maar de verkoop bereikte nooit enorme aantallen. Tegen de jaren dertig waren er andere fabrikanten op de markt gekomen en verkochten meer jukeboxen dan Seeburg. Het volgende model, de Selectophone, was helaas een technische ramp. Vervormde spindels maakten operators gek en deze fout bracht het bedrijf Seeburgbijna ten onder. 

Toen JP Seeburg eind jaren ’60 in de zestig was, droeg hij het bedrijf over aan zijn zoon Noel. 

JP Seeburg was een zeer scherpe zakenman en reorganiseerde het bedrijf om effectiever te kunnen concurreren met Wurlitzer en Rock-Ola. Van 1940 tot de Tweede Wereldoorlog. Maar het was pas in het jaar 1949 dat zou blijken dat Seeburg het aanzien van de jukeboxgeschiedenis zou veranderen toen het een mechanisme ontwierp dat beide kanten van 50 platen kon afspelen. Een échte jukebox met 100 selecties. Dit mechanisme was zo betrouwbaar dat het bijna alle andere fabrikanten deed stoppen. In 1950 introduceerde Seeburg de M100B, de eerste jukebox die 45-toerenplaten speelde. 

Tijdens de jaren 1950 genoot Seeburg een dominante plaats in de productie van jukeboxen

In 1955 introduceerde Seeburgde V-200, de eerste 200-select jukebox. Net als de meeste andere jukeboxfabrikanten, had Seeburg te lijden onder de veranderende vraag in de jaren zeventig en stopte na het in- en uitschakelen van de activiteiten in de Verenigde Staten.