Kan ik je misschien helpen?
Categorieën
Informatie Jukeboxen Nieuws

Wat kost een vintage jukebox?

De prijzen van jukeboxen loopt zeer uiteen, ook wanneer je bij hetzelfde model kijkt. Waar ligt dat dan aan? Allereerst ligt het aan de waarde en aan de zeldzaamheid van het merk en model van de betreffende jukebox. Zo bestaan er jukeboxen die nog gerestaureerd moeten worden van tienduizenden euro’s en daarnaast zijn er leuke en spelende jukeboxen al vanaf zo’n €2000 euro. Met name de Europese jukeboxen zoals Bergman, NSM, Tonomat en Wiegandt zijn altijd wat voordeliger dan een Ami, Rock-Ola, Seeburg of een Wurlitzer jukebox. Alhoewel er natuurlijk ook uitzonderingen zijn zoals een Discomat Goliath uit België, die gerestaureerd zomaar tussen de €25000 en €30000 kost.

Het ligt er ook aan hoe goed de jukebox is, en is deze compleet? En orgineel?

Wat je steeds vaker tegenkomt zijn nieuw gerestaureerde jukeboxen die wel uit 10 jukeboxen zijn samengesteld. Jukeboxen die je vroeger liet staan omdat er mooiere, en meer orginele exemplaren werden aangeboden. Een mooi oud en orgineel model heeft onze voorkeur boven een overdone gerestaureerd model. Voor pakweg €4000 euro kun je een leuke Amerikaanse jukebox aanschaffen die nog speelt ook. Wanneer deze jukebox gereviseerd word aangeboden dan kost deze machine het dubbele. Maar dan heb je ook een betrouwbare jukebox, die er bovendien weer prachtig uitziet en compleet is. Persoonlijk zijn wij niet voor de overdone gerestaureerde machines met veel blinkend nieuw chroom en toetsen. Wij zien liever een oude jukebox waar je aan kunt zien dat het 60-80 jaar oud is. Waar je nog aan kunt zien dat er jaren mensen tegenaan geleund hebben en er het hier en daar een pikje in het chroom te zien is. Mooi toch, dat is naar onze mening pas nostalgie!

Populaire modellen

45 Toeren machines zijn momenteel hot, maar dat komt vast ook door de nieuwe generatie jukeboxliefhebbers en verzamelaars. Vinyl singletjes zijn natuurlijk weer erg populair dus b.v. topmachines zoals een gerestaureerde Wurlitzer 2000 kan wel tot zo’n €25000 euro opbrengen. Je koopt een mooi en orgineel exemplaar waarbij alles werkt voor pakweg €16000-17000 euro. Een mooie 78 toerenmachine als bijvoorbeeld een Seeburg M100A uit de 40th is te koop vanaf zo’n €4500, als deze goed speelt en er mooi uitziet. De bekende Wurlitzer 1015 uit 1946 met draaiende verlichting én rondom bubble tubes koop je in een mooie staat zo rond de €14000, dan hoeft deze niet een nieuwe restauratie te hebben voor dit geld. Is dat wel het geval dan kan de prijs zomaar naar €18000-19000 gaan.

Een populaire fifties machine is bijvoorbeeld de Rock-Ola Tempo 2 en met name de 1485 uitvoering met 200 selecties. Zo’n machine koop je tegenwoordig als mooi restauratie object rond de €6000, spelend en in een mooie staat is dit zomaar €8500. En met een volledig nieuwe restauratie mét nieuw chroom kost deze jukebox als snel €14500. Een Seeburg V200, de populairste machine van Seeburg, koop je een mooi exemplaar welke je nog helemaal moet opknappen en compleet maken voor rond de €5000. Een mooi exemplaar die goed speelt kost zomaar €12000, en wanneer deze fris gerestaureerd is dan kost een bloedmooie V200 zo’n €19500. Maar misschien vind je het leuk om juist zelf te restaureren, want arbeid is helaas duur. Of je koopt een mooie machine die speelt en voert gaanderweg zelf wat deelreparaties uit. Zoals bijvoorbeeld het reviseren van de versterker.

Jukeboxen te koop bij The Stocklot Company